We willen allemaal iets goeds doen voor het milieu, onder meer door op lagere temperaturen te wassen. En meestal is de kleding op deze manier ook heel goed schoon te krijgen, vooral met de huidige wasmiddelen. Aan het wassen op lage temperaturen kleven echter ook nadelen.

Wasluis/vetluis

Door het wassen ontstaan in elke wasmachine bacteriën. Niks nieuws onder de zon, want overal zitten bacteriën. Maar omdat in een wasmachine ook huidschilfers, haren en andere materialen achterblijven, vormt zich hier een ideale voedingsbodem voor bacteriën om zich uit te breiden. Hierdoor ontstaat wasluis, ook wel bekend als vetluis. Vet- c.q. wasluis veroorzaakt schade aan uw wasgoed, zoals vieze strepen of vlekken op kleding. Vooral op witte of lichtgekleurde stof is dit goed te zien. Ook kan uw was gaan stinken, bijvoorbeeld handdoeken die na 1 keer gebruiken alweer muf ruiken. Wanneer pas gewassen kleding niet fris ruikt, gaat het vrijwel altijd om was-/vetluis.

Oorzaak

De oorzaak van deze bacterie zit in het wassen op lage temperaturen en teveel wasmiddel doseren. Bacteriën kunnen deze  prima overleven. Vaak gaan mensen meer wasmiddel gebruiken om de vieze vlekken of de stank eruit te krijgen, maar dit werkt juist averechts. Wasluis/vetluis zal zich nog prettiger voelen met deze extra voedingsbodem.

Oplossing

Draai een onderhoudsbeurt: Laat uw wasmachine leeg draaien zonder wasmiddel. Kies het programma voor kookwas met de hoogst mogelijke temperatuur. Dit zal veelal 90 of 95 graden Celsius zijn. Laat het programma helemaal afdraaien. Kijk tussendoor eens door het raampje van de wasmachine: het zal u opvallen dat het water er donker uitziet en soms zelfs nog schuimt. Hieraan kunt u zien dat er wasmiddel in de machine is achtergebleven. Wanneer uw wasmachine erg vervuild is, adviseren wij u deze onderhoudsbeurt twee tot driemaal te herhalen.

Herhaal deze onderhoudswasbeurten daarna regelmatig. Een gezin met twee kinderen raden wij aan dit zeker één keer per maand te doen. Voor kleinere huishoudens volstaat eenmaal in de twee maanden. Eventueel kunt u een wasmachinereiniger gebruiken om hardnekkige resten te verwijderen. Gebruik geen soda, azijn, bleekmiddel of iets dergelijks. Deze middelen kunnen schadelijke gevolgen hebben voor uw wasmachine. Vergeet ook niet regelmatig de rubberen rand (manchet) schoon te maken. Deze voelt soms glibberig aan of geeft zwart af. Reinig ook zo nu en dan het filter van de pomp onderin de machine. Op deze manier geeft u bacteriën geen kans zich verder te ontwikkelen.

Advies

Keukenlinnen                          90°C

Beddengoed                      60 – 75°C

Ondergoed                         40 – 60°C

Broeken                              40 – 60°C

Tere weefsels                     30 – 40°C

Gordijnen                            0 – 40°C

Houdt u aan de wasvoorschriften op het etiket.

Weeg eens met een weegschaal hoeveel wasgoed je in de wasmachine wil doen. De trommel lijkt vol maar vaak heb je maar ongeveer 3 kg was. Doseer het wasmiddel volgens de aanwijzing op de verpakking. Staat er bv 35ml bij 5kg wasgoed en je hebt maar 2,5kg dan doseer je maar +/- 18ml wasmiddel.

  • Liever te weinig wasmiddel dan te veel.
  • Was minimaal één keer per maand op 90/95°C.
  • Spoel eventueel met een wasmachinereiniger.
  • Het liefst Wit wasgoed wassen met poeder en Bontewas met vloeibaar wasmiddel.
  • Houd de rubberen rand (Manchet) goed schoon.
  • Laat de deur na het wassen op een kier staan.

Wij wensen u veel plezier met uw aankoop!

EP:Nijverdal
0548-620600
info@epnijverdal.nl